Bir yangın pompası genellikle büyük binalarındaki yangın sprinkler sisteminin bir parçasıdır. Yangın su deposuna ve tahliyede binanın sprinkler sistemine bağlanır. Yangın sprinkler sistemindeki basınç bir eşiğin altına düştüğünde yangın pompası devreye girer. Bir veya daha fazla sprinkler başlığı serbest aktif olduğunda su boşaltılır ve sprinkler sistemi basıncı önemli ölçüde düşer. Yangın pompası sprinkler sistemine ek su basıncı sağlar.
Belediye su sisteminin, yangın sprinkler sisteminin basınç gereksinimlerini karşılamak için yeterince yüksek bir basınç sağlayamadığı durumlarda da yangın pompaları gereklidir. Bu genellikle, çok katlı binalar, büyük depolar, büyük üretim tesisleri gibi sprinkler sistemlerinden büyük miktarda su akıtmak için yüksek basınç gerektiren sistemlerde meydana gelir. Yangından korunma suyu temini, yer seviyesindeki bir su depolama tankından sağlanıyorsa, yangın pompalarına ihtiyaç vardır.
Yangın Pompaları elektrik motoru veya dizel motor ile çalıştırılabilir. Elektrik motoru kullanan bir pompa beraberinde acil durum jeneratörünün kurulumunu gerektirebilir.
Yangın pompası kurulumları ana yönetmeliği, Ulusal Yangından Korunma Derneği’nin (NFPA) Yangından Korunma için Sabit Yangın Pompalarının Kurulumu için NFPA 20 Standardının en son sürümüdür.
Pompa bakımlarında, çalışma basınçları, su akışı hacmi, amperleri ve RPM okumalarını kaydedilmelidir. Üreticinin spesifikasyonları ile karşılaştırılmalıdır. Jokey Pompalar kontrol edilmelidir. Elektrik veya motor kontrol ünitelerinin performansını test edilmelidir. Tüm yatak tertibatlarını yağlamalı, salmastra kontrol edilmeli ve gerekirse küçük ayarlamalar yapılmalıdır. Tüm su besleme sistemleri, herhangi bir sızıntıya karşı görsel olarak incelenmelidir.
Fipro mühendisleri, sistem durumunun kapsamlı bir raporunu hazırlar ve sisteminizi tüm yangın tehlikelerine karşı hazır tutar.